Zajdel Jolanta

Konferencja "Świat bez Raka" » Zajdel Jolanta

mgr Jolanta Zajdel, Prezes Polskiego Towarzystwa Przyjaciół św. Hildegardy, wieloletni członek Międzynarodowego Towarzystwa Miłośników Świętej Hildegardy z Bingen z siedzibą w Szwajcarii, wieloletni wykładowca medycyny żywieniowej wg świętej Hildegardy. Pomysłodawca i autorka warsztatów zdrowego życia i rekolekcji z postem wg zasad świętej mniszki. Miłośniczka i promotorka duchowości i życia w zgodzie z regułami św. Hildegardy. Posiada prawie 20 letnie doświadczeniem w branży ochrony zdrowia i naturalnego leczenia. Właściciel sklepu ze zdrową żywnością. Od ponad 20 lat szczęśliwa żona oraz mama dwójki dzieci.

Filary medycyny św. Hildegardy. Czy średniowieczne metody mogą wspomóc leczenie chorób nowotworowych?

Na całym świecie miliony ludzi cierpi z powodu chorób nowotworowych. Cudownego remedium jak na razie nie ma, chociaż władze i firmy farmaceutyczne inwestują duże nakłady na odkrycie skutecznych metod i leków. Tendencja wzrasta i jednocześnie pokazuje, że choroby te idą często w parze z niewłaściwym odżywianiem i niezdrowym stylem życia. Medycyna akademicka często nie robi wielkich nadziei na wyleczenie; leki chemiczne tłumią symptomy, ale nie leczą.

Według Hildegardy przyczyną chorób nowotworowych jest zachwianie równowagi czterech soków: krwi, wody, żółci i flegmy. Jeśli „czarna żółć” dominuje, to mogą pojawić się dolegliwości. Człowiek musi się zmobilizować do działania i walki z chorobą. Powinien się starać żyć zdrowo i świadomie, zdrowo się odżywiać, dobrze spać i dużo się ruszać.

Trudno nazwać samą zmianę nawyków żywieniowych lekarstwem na nowotwory,  ważne jest jednak, aby się odżywiać właściwie. Hildegardowa dieta czyli orkisz, gotowane warzywa i owoce (np. pigwa) są podstawą żywności niskokwasowej, co jest profilaktyką powstawania chorób przewlekłych.

Na plan terapii chorób nowotworowych składa się wiele etapów tj. post wg Hildegardy, sanacja jelit przy zastosowaniu kuracji miodowo-gruszkowej, psychoterapia, zamiana duchowych czynników ryzyka w duchowe siły uzdrawiające, oczyszczanie krwi oraz nieodłącznie odpowiednia dieta i ruch.