WARSZTATY: "KOBIECOŚĆ… MĘSKOŚĆ… TOŻSAMOŚĆ."

Archiwum » WARSZTATY: "KOBIECOŚĆ… MĘSKOŚĆ… TOŻSAMOŚĆ."

Zapraszam Państwa na warsztaty zatytułowane „KOBIECOŚĆ… MĘSKOŚĆ… TOŻSAMOŚĆ.”

KIEDY: 27.03.2015, piątek, godzina 17:00 – 20:00

GDZIE: NATURALNE CENTRUM ZDROWIA, Warszawa-Mokotów, ul. Grażyny 15, sala 17

W dzisiejszym świecie coraz bardziej zacierają się różnice społeczne pomiędzy kobietą i mężczyzną. Przemiany te dotyczą praktycznie każdej dziedziny życia. Ta coraz trudniejsza rozpoznawalność ról: kobiecej i męskiej prowadzi często do swego rodzaju zagubienia w meandrach ludzkiej psychiki, a co za tym idzie „rozmycia” tożsamości. Zaczynamy się zastanawiać, czy rzeczywiście role te są zamienne, tj. dowolnie można podejmować rolę kobiecą lub męską bez związku z płcią, czy też jednak nie jest to takie proste i są pewne stałe archetypy powiązane z płcią, które nas determinują…

W czasie warsztatów wspólnie rozważymy te „nurty myślenia”, a raczej poczujemy je na sobie poprzez zadania, które będziemy rozwiązywać w czasie zajęć, a następnie spróbujemy wyciągnąć adekwatne wnioski.

Ilość miejsc ograniczona do 10.

ORGANIZATOR: Fundacja Wspierania Rozwoju Kultury i Społeczeństwa Obywatelskiego QLT

KONTAKT: 502085840, 22/4005652, fundacja.qlt@wp.pl

PROWADZĄCA: Lena Huppert

ZGŁOSZENIA na adres: fundacja.qlt@wp.pl

KOSZT warsztatów: 60 zł

Lena Huppert studiowała psychologię społeczną na KFH-Aachen - Wyższej Szkole Katolickiej w Akwizgranie. W trakcie nauki i po jej zakończeniu odbyła szereg praktyk i sesji terapeutycznych w różnych ośrodkach w Niemczech, m.in. w Urzędzie do sprawy Ochrony Dziecka i Urzędzie do spraw Młodzieży, lecz także w projektach poradnictwa systemicznego i poradnictwa dla par zgodnie z założeniami Virginii Satirs. To unikatowa, interaktywna metoda terapeutyczna, nie znana jak dotąd w Polsce, umożliwiająca szybkie zmiany i łatwe zrozumienie problemu partnertnera / partnerki bez zagłębiania się w otchłań ludzkiej psychiki i jej wieloletnich, żeby nie powiedzieć wielopokoleniowych nawarstwień, czyli bez rozdrapywania przeszłości. Z powodzeniem pomaga w rozumieniu tego, co często trudno wypowiedzieć słowami, i w sprawnym rozwiązywaniu problemów między partnerami, a dzięki temu zdecydowanie szybciej i skuteczniej przyczynia sie do naprawienia relacji pomiędzy nimi.

W roku 2010 Lena Huppert założyła Fundację Wspierania Rozwoju Kultury i Społeczeństwa Obywatelskiego QLT (http://fundacja-qlt.pl/ ) widząc pilną potrzebę szerzenia wzorców kulturowych odbiegających od tych, które głoszone są w mediach głównego nurtu. Od dłuższego czasu nosiła się z zamiarem wdrożenia projektu dotyczącego tożsamości i relacji w związkach.

Przez wiele lat zajmowała się przekładami książek, w tym także książek związanych z psychologią komunikacji międzyludzkiej.

Od kilku lat intensywnie działa w trosce o Polskę wolną od GMO, zdrową, naturalną żywność, a także polskie rolnictwo rodzinne.  Ma na swoim koncie zorganizowanie wielu protestów i pikiet w Warszawie przeciwko anty-polskim ustawom, tj. paszowej i nasiennej, oraz żywności GMO, a także przeciwko korporacjom chemiczno-farmakologicznym. Do dwóch protestów, przy pomocy ludzi dobrej woli, udało się jej zaprosić celebrytów, dzięki którym tematy te przedostały się do mediów głównego nurtu. W roku 2012 doprowadziła do wydania oświadczeń przeciwko dopuszczaniu na rynek polski pasz i żywności GMO przez wszystkie partie opozycyjne w sejmie. Wielokrotnie uczestniczyła w konferencjach sejmowych i konferencjach w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także w rozmowach z politykami, w tym również z gabinetu Prezydenta. Uczestniczyła też jako jedyna reprezentantka Polski w międzynarodowym Sympozjum „Soja dunajska” w Wiedniu, którego celem było podpisanie projektu "Soja Dunajska" (projekt uprawy w Europie soi bez genetycznych modyfikacji). Wygłosiła tam wykład na temat dramatycznej „Kondycji drobnego rolnictwa w UE”.

Ukończyła wydział Ogrodnictwa na SGGW w Warszawie, jest członkiem Koalicji Polska Wolna od GMO, a także Stowarzyszenia Koalicji Polska Wolna od GMO. Współdziała też z ICPPC, tj. Międzynarodową Koalicją dla Ochrony Polskiej Wsi.

W maju 2013 współorganizowała w Warszawie Konferencję „Narodziny bez przemocy – dobry początek życia”. Wkrótce potem podjęła decyzję o zorganizowaniu KONFERENCJI "ŚWIAT BEZ RAKA - PROFILAKTYKA I NATURALNE TERAPIE ANTYNOWOTWOROWE", która odbyła się w maju 2014 w Warszawie i została uznana przez patrona medialnego, tj. "Nieznany Świat" za wydarzenie roku.

Autorka licznych artykułów opublikowanych m.in. na portalu ekologia.pl