Szczuka Edyta

Konferencja "Świat bez Raka" » Szczuka Edyta

Dr n.o k.f., Edyta Szczuka jest z zawodu fizjoterapeutą i nauczycielem akademickim. Obecnie pracuje jako wykładowca w Akademii Wychowania Fizycznego we Wrocławiu oraz w Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia. Zainteresowania zawodowe i naukowe obejmują komplementarne i alternatywne metody diagnozowania i leczenia schorzeń o charakterze psychosomatycznym, metody wspomagania własnego rozwoju osobistego, techniki relaksacyjne, praca z ciałem. W przeszłości realizowała projekty edukacyjno-rehabilitacyjne dla kobiet w ciąży i po porodzie, dla pacjentek z osteopenią i osteoporozą oraz program badawczy z zakresu alternatywnych metod leczenia fibromialgii. Autorka bądź współautorka ponad 40 doniesień naukowych i opracowańdydaktycznych na temat masażu i alternatywnych metod terapii. Jest autorką rozdziałów pt. „Koloroterapia” i „Muzykoterapia” w książce „Wielka Fizjoterapia” tom 3, (wydawca Elsevier 2014). Redaktor naczelna czasopisma naukowego Complementary and Alternative Medicine in Science wydawanego przez Agencję Wydawniczą „Medsportpress” w Warszawie.   Od października 2014 zajmuje sie testowaniem Timewavera, tj. urządzenia diagnostyczno-terapeutycznego, którego działanie opiera się na fizyce kwantowej. "Bardzo ważne w mojej pracy terapeutycznej są dla mnie: mój własny rozwój, odpowiedzialność za zmiany, które inicjuję w kontakcie z pacjentem, a także humanistyczne i duchowe aspekty terapii."