Skibicki Jan

Konferencja "Świat bez Raka" » Skibicki Jan

Innowacyjne preparaty pectinGOLD JP-2  i  pectinGOLD JP-G z jabłek odmiany Gold Milenium

Preparaty pectinGOLD powstają z jabłek odmiany Gold Milenium uprawianych w Gospodarstwie Sadowniczo-Szkółkarskim „SAJSAD” w Kurianach (woj. podlaskie), którego właścicielem jest Jan Skibicki.

Preparat pectinGOLD JP-2  jest ekologicznym metabolitem z  suszu masy jabłkowej z jabłka Gold Milenium. To źródło polifenoli, pektyn i innych bioaktywnych związków organicznych i mineralnych, który w końcowym procesie został spasteryzowany. Jest polecany w okresie zwiększonej zachorowalności na infekcje wirusowe (w tym na grupę). Proces jego wytwarzania został opatentowany.

PectinGOLD JP-G wspomaga równowagę mikroflory jelitowej oraz korzystnie wpływa na funkcjonowanie przewodu pokarmowego odbudowując prawidłową florę bakteryjną. Wspomaga leczenie wszystkich rodzajów grzybów, a w szczególności Candida albicans. Ogranicza stany zapalne jamy ustnej oraz stany zapalne okolic odbytu, łagodzi objawy i dolegliwości prostaty. To preparat odtruwająco-moczopędny, w sposób naturalny oczyszcza organizm.

Warto odnotować, że badania nad opisywanymi suplementami diety prowadziły m.in.: Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach (Katedra  Przetwórstwa) wraz z Politechniką Łódzką, Akademia Medyczna w Białymstoku (Wydział Bromatologii pod kierunkiem prof. Marii Borawskiej, badania na liniach komórkowych glejaka oraz Wydział Mikrobiologii pod kierunkiem prof. Lucyny Zaremby, badania na zwalczaniu grzybów a w szczególności Candida albicans), a także Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego (Wydział Technologii Żywienia pod kierunkiem prof. Ewy Rembiałkowskiej) oraz Politechnika Białostocka (Wydział Chemii pod kierunkiem prof. Włodzimierza Lewandowskiego) oraz Centrum Antyrakowe w Houston/USA (prof. W. Priebe).

Celem wynalazku jest immunoterapia raka - dzięki pożytecznym mikroorganizmom powstały biopreparaty zwalczające wirusy (w szczególności wirusa grypy), jak również biopreparaty wzmacniające system immunologiczny, skuteczne przy łuszczycy, niektórych rodzajach nowotworów, idealne po chemioterapii i zwalczające candidę albicans.