SKAŻENIE UKRYTE W ŻYWNOŚCI I CO Z NIM ZROBIĆ?

Archiwum » SKAŻENIE UKRYTE W ŻYWNOŚCI I CO Z NIM ZROBIĆ?

Wykład dla młodzieży szkolnej w Kostrzyniu-Koźlu na zaproszenie Fundacji Promocji Aktywnego Życia RIAD

Od wielu lat coraz bardziej nękają nas i nasze pociechy wszelkiego rodzaju alergie, nietolerancje pokarmowe oraz wiele innych trudnych do opanowania plag cywilizacyjnych. W ostatnim czasie sprawa stała się naprawdę paląca i budzi, szczególnie w nas jako rodzicach, najgłębszy niepokój. Stąd też nasze częste wizyty u alergologów i dietetyków, poszukiwania nowości wydawniczych, by wyjaśnić ten stan rzeczy, poznać przyczyny i móc je wyeliminować z naszego życia. Pragniemy, rzecz jasna, ustrzec siebie, lecz przede wszystkim dzieci, przed trudnymi w leczeniu schorzeniami.

Postęp cywilizacyjny i krocząca w ślad za nim technizacja produkcji rolnej i przemysłu spożywczego wskazywałaby na coraz wyższą jakość i czystość spożywanych przez nas produktów tj. na mniejsze zanieczyszczenie żywności. Skąd bierze się zatem wciąż rosnąca liczba zachorowań, które szczególnie u dzieci nie sposób zrzucić na stres wywołany pracą zawodową czy też nadmiernym tempem życia? Odpowiedź na to pytanie jest z pewnością niełatwa i wielokierunkowa, lecz głównym hasłem, które wyłania się spośród mnogości różnych czynników jest chemiczne i genetyczne skażenie żywności, które zdaje się wyjaśniać ten narastający problem i pozwala zrozumieć to, co niepojęte. SKĄD SIĘ ONO BIERZE?

Nagranie z wykładuhttp://porozmawiajmy.tv/skazenia-ukryte-w-zywnosci-jak.../