PIKIETA POD SENATEM RP W SPRAWIE USTAWY PASZOWEJ - 25.07.2012

Archiwum » PIKIETA POD SENATEM RP W SPRAWIE USTAWY PASZOWEJ - 25.07.2012

W dniu 25 lipca w godzinach 12:00 - 14:00 pod Senatem RP będzie miała miejsce akcja zorganizowana przez Fundację Wspierania Rozwoju Kultury i Społeczeństwa Obywatelskiego QLT i Stowarzyszenie POLSKA WOLNA OD GMO mająca na celu zatrzymanie ustawy o paszach, która w dniu 13 lipca br. została przegłosowana przez posłów PO i PSL.

O szkodliwości tej propozycji ustawy o paszach od dłuższego czasu głośno krzyczą środowiska, dla których zdrowie społeczeństwa polskiego i interes narodowy to nie tylko hasła wyborcze i puste słowa, lecz wartość absolutna. Tymczasem Rząd RP bez konsultacji społecznych, korzystając z zamieszania związanego z Euro 2012, przepchnął przez Sejm kolejną antypolską ustawę, przedłużając tym samym do końca roku 2016 (!) możliwość sprzedaży pasz z GMO.

Ta skandaliczna decyzja podyktowana jest interesem obcych korporacji, które od lat dążą do opanowania światowego rynku rolnego, a tym samym pankontynentalnej władzy w zakresie polityki żywieniowej.

"...Rząd RP nie poczynił w latach poprzednich dostatecznych starań zmierzających do uzyskania niezależności w produkcji rodzimych komponentów paszowych, które nie zawierają GMO, manipulując opinię publiczną nieprawdziwymi informacjami o nieszkodliwości pasz GMO dla człowieka oraz konkurencyjnych cenach śruty sojowej oraz kukurydzy GMO sprowadzanych z Ameryki. Tymczasem jak świadczą badania przeprowadzane na całym świecie komponenty paszowe GMO są szkodliwe zarówno dla zwierząt hodowlanych, jak i dla ludzi. Polska może bez większego problemu zaspokoić własną produkcją zapotrzebowanie na rodzime, zdrowe komponenty do pasz, których ceny nie będą wyższe od tych, oferowanych przez amerykańskie koncerny..." - mówi Lena Huppert.

Chcemy zaapelować do Senatorów RP, aby zatrzymali tę szkodliwą, antypolską ustawę w Senacie. Na ręce Senatorów RP zostanie przekazany list wyjaśniający niepowetowane szkody, jakie spowoduje przeforsowanie tej ustawy. SENATORZY POTWIERDZILI, że wyjdą do protestujących.

KONTAKT: Lena Huppert: lenahuppert@wp.pl, tel.: 502 085 840