PETYCJA PRZECIW PATENTOWANIU ŻYCIA - 16.04.2013

Archiwum » PETYCJA PRZECIW PATENTOWANIU ŻYCIA - 16.04.2013

Milion podpisów przeciw patentom Monsanto w ciągu zaledwie 36 godzin!
Wspólnie powstrzymajmy tę korporację. Podpisz teraz i powiadom znajomych.

Drodzy Przyjaciele,

Choć trudno w to uwierzyć to Monsanto & Co. znowu rusza do ataku. Te zachłanne biotechnologiczne korporacje zdołały przejąć kontrolę nad głównym źródłem naszej energii -- naszym pożywieniem! Jeśli wpłyniemy na kluczowe kraje Europy by zatrzasnęły drzwi przed destrukcyjnymi planami patentowymi możemy na zawsze powstrzymać ten atak na nasze pożywienie. Pomóż nam zebrać ogromne poparcie:

Choć trudno w to uwierzyć to Monsanto & Co. znowu rusza do ataku. Te zachłanne biotechnologiczne korporacje zdołały przejąć kontrolę nad głównym źródłem naszej energii -- naszym pożywieniem! Usiłują opatentować kolejne warzywa i owoce - ogórki, brokuły, melony - w rzeczywistości zmuszając farmerów do uiszczania dodatkowych opłat i grożąc karami jeśli tego nie uczynią.

Możemy ich jeszcze powstrzymać przed wykupieniem naszej Matki Ziemi. Firmy pokroju Monsanto wynajdują luki w europejskim prawie, dzięki którym przyznają sobie prawo kontroli nad nasionami. Musimy więc pozamykać je teraz wszystkie bardzo szczelnie, zanim ten proceder przeistoczy się w globalny precedens. By tego dokonać wspólnie przekonajmy Niemcy, Francję i Holandię -- gdzie opozycja rośnie już w siłę -- by władze tych krajów zagłosowały przeciw planom Monsanto. Społeczność Avaaz już wcześniej przekonywała rządy do zmiany zdania, i tym razem możemy tego wspólnie dokonać.

Wielu farmerów i polityków sprzeciwiło się już nowym propozycjom -- teraz musimy wesprzeć ich postulaty by wspólnie upewnić się, że Monsanto będzie się trzymać z daleka od naszego pożywienia. Podpisz teraz i pomóż nam zebrać wielkie poparcie.

Kiedy prawo patentowe wchodzi w życie w jednym kraju, często umowy handlowe i międzynarodowe uzgodnienia wymuszają jego wprowadzenie w także w innych krajach. Dlatego patenty oznaczają zmianę całego naszego łańcucha pokarmowego: przez tysiące lat farmerzy swobodnie mogli wybierać nasiona z których korzystali, nie obawiając się pozwu o naruszenie praw własności intelektualnej. Teraz jednak żyjemy w czasach gdzie wielkie korporacje, które wykupują podstawowe patenty zmuszają rolników do ponoszenia ogromnych kosztów licencyjnych. Rolnikom zabrania się nawet przechowywania nasion na następny sezon â Monsanto pozwał już setki z nich za praktykowanie tej odwiecznej sztuki upraw. Monsanto & Co. twierdzi, że patenty są siłą napędową innowacjiâale w rzeczywistości wprowadza monopol naszego pożywienia.

Na całe szczęście jednak Europejska Organizacja Patentowa kontrolowana jest przez 38 państw członkowskich, które mogą na zawsze skończyć z niebezpiecznymi patentami na pożywienie. Sam Parlament Europejski wydał oświadczenie, w którym sprzeciwił się destrukcyjnym patentom. Teraz globalny sprzeciw może zainicjować ostateczny zakaz.

Sytuacja jest już tragiczna -- Monsanto jest już właścicielem 36% wszystkich pomidorów, 32% słodkiej papryki i 49% kalafiorów. Prosta zmiana w regulacjach może uratować naszą żywność, rolników oraz całą naszą planetę od korporacyjnej kontroli -- teraz to w naszych rękach spoczywa odpowiedzialność--