Pańkowski Patryk

Konferencja "Świat bez Raka" » Pańkowski Patryk

"Olejek Konopny RSO - System Endokannabinoidowy"

Od tysięcy lat, na całej ziemi, konopie znane są ze swoich przeróżnych zastosowań. Jednym kojarzą się z "Marihuaną", innym z dzieciństwem na wsi i potrawami z konopi, a jeszcze innym z "Lekiem na Raka". Polski przemysł korzysta z konopi przy produkcji włókien, olejów czy papieru (Konopie Przemysłowe). Hipisi korzystali z konopi do celów relaksacyjnych (Cannabis Sativa), a jeszcze inni, tacy jak Rick Simpson, do medycznych (Cannabis Indica).

Olejek Konopny (według receptury Ricka Simpsona) produkowany jest z najsilniejszych rodzajów konopi Indyjskich. RSO ma właściwości antynowotworowe, antyzapalne i antydepresyjne. RSO to czysty, (95-98%) koncentrat THC, (
Tetrahydrokannabinol), który pozyskiwany jest z żywicy kwiatów Konopi Indyjskich (o zawartości THC 20% lub więcej).

Skoncentrowane w olejku kannabinoidy, pozyskane według przepisu Ricka, uwalniają swoją leczniczą moc dopiero po dekarboksylacji. Związek chemiczny THC po obróbce zmienia się w THC delta9, zwiększając swoją leczniczą moc.
Uaktywnione Kannabinoidy oddziaływują na nasz wewnętrzny system Endokannabinoidowy. Zamienione molekuły Tetrahydrokannabinolu z łatwością przenikają przez barierę krew-mózg, dając nowe nadzieje cierpiącym na glejaki. Kannabinoidy oddziałują na nasz system immunologiczny jak Turbo doładowanie. THC reguluje aktywność komórek w organizmie poprzez oddziaływanie na Receptory CB1 i CB2. Receptory te rozmieszczone są po całym organizmie. Przyjmowane przez nasz system Endokannabinoidowy - skoncentrowane w olejku Kannabinoidy, oddziaływują bezpośrednio na system immunologiczny, przywracając go do równowagi, dając mu narzędzie do walki z komórkami nowotworowymi.

Patryk Pańkowski, lat 30. Urodził się w Polsce, wychował w Niemczech. Obecnie mieszka w Warszawie, od 2002 roku stosuje konopie medycznie.
Zajmuje się też tłumaczeniem książek Ricka Simpsona.
W 2013 zmobilizował się do publicznego aktywizmu na rzecz medycznych konopi w Polsce i UE, a od lutego 2014 jest wpisany do rejestru podmiotów wykonujących zawodową działalność lobbingową. Lobbuje na rzecz praktycznego zastosowania konopi medycznych i przemysłowych.

Konopie zalecono mu jako środek przeciwbólowy po urazie sportowym.

W 2011 roku, z artykułu w gazecie, dowiedział się o istnieniu leku na raka, którym był olejek z konopi medycznych. W ten sposób dowiedział się o istnieniu Ricka Simpsona i jego olejku, zwanym RSO. Resztę zdradził mu Google.
Zainteresowało go to, jak Rick opisywał konopie indyjskie, z którymi miał wcześniej styczność.

W lipcu 2012 otrzymał propozycję tłumaczenia książki "Phoenix Tears, Historia Ricka Simpsona".
Reszta potoczyła się automatycznie. Bardzo docenia ponad 12-letnie osobiste doświadczenie Ricka w leczeniu raka. Wszystkie informacje podane są w jego książkach. Niezmiernie docenia też jego osobisty wkład w legalizację konopi dla celów medycznych; w Kanadzie, Czechach, a teraz także w Polsce.