NASZA ZIEMIA, NASZA ŻYWNOŚĆ, NASZE ZDROWIE – Bezpośrednio od Rolnika

Archiwum » NASZA ZIEMIA, NASZA ŻYWNOŚĆ, NASZE ZDROWIE – Bezpośrednio od Rolnika

NASZA ZIEMIA, NASZA ŻYWNOŚĆ, NASZE ZDROWIE – Bezpośrednio od Rolnika

UWAGA! Będą trzy ważne wydarzenia tego dnia:

1.         Konferencja prasowa w Sejmie

2.         Pikieta edukacyjno-informacyjna „NASZA ZIEMIA, NASZA ŻYWNOŚĆ, NASZE ZDROWIE – Bezpośrednio od Rolnika

3.         Spotkanie w salonie „Polish Quality Food”

SZCZEGÓŁY PONIŻEJ:

1.         Konferencja prasowa w Sejmie pt. Ogólnopolska kampania „Nasza ziemia, nasza żywność, nasze zdrowie – BEZPOŚREDNIO OD ROLNIKA”

Gdzie: Warszawa, Sejm RP, sala 101/bud. C

Kiedy: 11 lipca 2016, godz. 13:00

Blok prezentacji:
– Jarosław Sachajko (Kukiz’15), Przewodniczący Sejmowej Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi
– Jadwiga Łopata, laureatka ekologicznego Nobla i rolniczka, gospodarstwo edukacyjnego EKOCENTRUM – ICPPC, małopolskie
– Sir Julian Rose, Sir Julian Rose, prezes Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi – ICPPC, rolnik i pisarz
– Anna Bednarek, góralka, Stowarzyszenie BEST PROEKO, prezes, śląskie
–Jarosław Kusyk, gospodarstwo wielokierunkowe (150 ha), zachodniopomorskie
– Ewa Grejner, prawnik, konsument, Stowarzyszenie Rolników i Konsumentów Kukiz’15
–Jacek Kosciółek, Sądecka Kooperatywa Spożywcza, przewodniczący
– Paweł Połanecki, niezależny ekspert, Stowarzyszenie Polska Wolna od GMO

ORGANIZATORZY: Kukiz’15 – Biuro Prasowe Klubu, Przewodniczący Sejmowej Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi – dr Jarosława Sachajko i Międzynarodowa Koalicja dla Ochrony Polskie Wsi – ICPPC
KONTAKT: Jarosław Sachajko, jsachajko@gmail.com, tel.:
Jadwiga Łopata, tel./fax.: 33 8797114, biuro@icppc.pl

2. Pikieta edukacyjno-informacyjna “NASZA ZIEMIA, NASZA ŻYWNOŚĆ, NASZE ZDROWIE – Bezpośrednio od Rolnika”

GdzieWarszawa, Krakowskie Przedmieście 66, przed arkadami Centralnej Biblioteki Rolniczej

Kiedy: 11.07.2016 r., godz. 15:00-19:00

W programie:

Rozdawanie materiałów edukacyjnych, prezentacja i degustacja przetworów i produktów od polskich rolników, informacja o kampanii “NASZA ZIEMIA, NASZA ŻYWNOŚĆ, NASZE ZDROWIE – Bezpośrednio od Rolnika”, możliwość zakupu „prawdziwego jedzenia” oraz POKAZ TŁOCZENIA OLEI.

Uczestnicy w wydarzenia:

– GRUPA GÓRALI ŻYWIECKICH z oscypkami i innymi smakołykami pod przewodnictwem góralki Anny Bednarek – prezes Stowarzyszenia BEST PROEKO, członek zarządu Stowarzyszenia Polska Wolna od GMO,
– Małgorzata Dąbrowska, rodzinne gospodarstwo położone w otulinie Nadbużańskiego Parku Krajobrazowego. Od 2003 roku posiada certyfikat ekologiczny AGROBIOTESTU i EKOLANDU. W gospodarstwie uprawia się orkisz, warzywa i ziemniaki oraz inne rośliny na potrzeby zwierząt hodowanych. Gospodarze należą do Oddziału Wschodnio-mazowieckiego Ekolandu,
– Tadeusz Rolnik – gospodarstwo ekologiczne, uprawia stare odmiany zbóż i wypieka smaczny i zdrowy chleb. Prowadzi też przedsiębiorstwo ROLAPIS, podkarpackie,
– Jarosław Kusyk – gospodarstwo wielokierunkowe (150 ha) prowadzone metodami ekologicznymi, specjalista od EM, zachodniopomorskie. Jarek przyjedzie z kilkoma rolnikami z tego województwa
– Wanda i Stefan Wójciccy z Małopolski, tłoczą na zimno naturalne oleje z różnych nasion i mają ogrom wiedzy w tym temacie. Będą demonstrować swoją małą tłocznię… czyli zaprezentują samowystarczalność czwartego stopnia.
– Jacek Kościółek – Sądecka Kooperatywa Spożywcza, prezes. Jacek przyjedzie z czterema członkami kooperatywy – https://www.facebook.com/sadeckakooperatywa/
– Franciszek Kesler – producent Oleju Rzepakowego Keslera – firma rodzinna z 65-letnią tradycją, laureat nagród „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”, „Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego” „Agropolska”, „Perła 2015” na targach Polaga, „Agro Poland – Euro Quality”
– poseł Kukiz’15 dr Jarosława Sachajko – Przewodniczącego Sejmowej Komisji Rolnictwa, www.sachajko.pl/
– dr Gabriel Janowski, „Polish Quality Ford” (PQF)
– Jadwiga Łopata, laureatka ekologicznego Nobla, dyrektorka gospodarstwa edukacyjnego EKOCENTRUM ICPPC, www.eko-cel.pl/
– Sir Julian Rose, prezes Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskie Wsi – ICPPC, pisarz i rolnik, www.icppc.pl

ORGANIZATORZY:

Fundacja Wspierania Rozwoju Kultury i Społeczeństwa Obywatelskiego QLT, ul. Zięby 40/31a, 02-808 Warszawa, 502085840, fundacja.qlt@wp.pl, www.fundacja-qlt.pl
Międzynarodowa Koalicja dla Ochrony Polskiej Wsi – ICPPC
34-146 Stryszów 156, tel./fax +48 33 8797114 biuro@icppc.pl, www.icppc.pl, www.gmo.icppc.pl, www.eko-cel.pl, www.bezposrednioodrolnika.pl/
dr Gabriel Janowski, „Polish Quality Food” (PQF), ul. Freta 44, Warszawa, 695650138, pqf.biuro@gmail.com

KONTAKT: Lena Huppert, fundacja.qlt@wp.pl, tel. 502 085 840
Jadwiga Łopata i Julian Rose, tel./fax.: 33 8797114, biuro@icppc.pl

3.         Spotkanie w salonie „Polish Quality Food”

Gdzie: Warszawa, ul. Freta 44

Kiedy: 11.07.2016 r., godz. 18:00-20:00

Program:

18:00 - powitanie i otwarcie – Gabriel Janowski, dyrektor centrum "Polish Quality Food".

18:15-18:25 „Kampania „Nasza ziemia, nasza żywność, nasze zdrowie – BEZPOŚREDNIO OD POLSKIEGO ROLNIKA” – dlaczego? – Jadwiga Łopata, laureatka ekologicznego Nobla, dyrektorka EKOCENTRUM ICPPC,  www.bezposrednioodrolnika.pl, www.eko-cel.pl

18:25-18:45 – „Nasza ziemia, nasza żywność a nasze zdrowie - szanse i zagrożenia na tle UE" – Sir Julian Rose, prezes Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskie Wsi – ICPPC, www.icppc.pl

18:45-19:00 – „Powrót do zdrowego życia. Czego konsumenci powinni unikać?” – Lena Huppert, Fundacja Wspierania Rozwoju Kultury i Społeczeństwa Obywatelskiego QLT, prezes, www.fundacja-qlt.pl

19:00-19:30 – „Samowystarczalność żywnościowa a ekonomia naszych gospodarstw” – prezentacje rolników