NAGRANIA Z KONFERENCJI

Wydarzenia » Konferencja „PRAWDZIWE ROLNICTWO. PRAWDZIWA ŻYWNOŚĆ OD PRAWDZIWYCH ROLNIKÓW” » NAGRANIA Z KONFERENCJI

NAGRANIA Z KONFERENCJI:

esanok.pl - całość:  http://esanok.pl/.../transmisja-live-warszawa-konferencja...

Shorty Films Studio, Aleksandra Poczęsna:

1.   Migawka z konferencji: https://youtu.be/8YqGX_n_kho

porozmawiajmy.tv, Aleksander Berdowicz:

1.   część 1 - http://porozmawiajmy.tv/konferencja-prawdziwe-rolnictwo.../

niezależnatelewizja.pl, Janusz Zagórski:

1.   Otwarcie konferencji i powitanie gości -Prezydent RP Andrzej Duda (w imieniu Prezydenta RP Andrzeja Dudy - dr Barbara Fedyszak-Radziejowska), Edyta Jaroszewska-Nowak, Sir Julian Rose

oraz Rolnictwo a jakość żywności w Unii Europejskiej. Konieczność radykalnej   zmiany! - Sir Julian Rose –https://www.youtube.com/watch?v=sBEmAS4buio

2.    Skutki likwidacji lokalnych zakładów produkujących żywność i nasiona. Jakie alternatywy? - mgr inż. Anna Bednarek -

3.    Gleba i rodzinne gospodarstwa rolne – podstawa bezpieczeństwa żywnościowego kraju.  Jaka przyszłość – wzrost zużycia  sztucznych nawozów i pestycydów w Polsce czy naturalnych i ekologicznych preparatów? -  dr Jacek J. Nowak –

4.    Promocja dobrej żywności jako sposobu zapobiegania chorobom cywilizacyjnym oraz ekologiczne technologie na polskiej wsi szansą dla rodzinnych gospodarstw rolnych - mgr Jadwiga Łopata -

I BLOK TEMATYCZNY -  TRADYCYJNE I EKOLOGICZNE  ROLNICTWO ZAMIAST GMO - prowadzi mgr inż. Lena Huppert,  prezes Fundacji Wspierania Rozwoju Kultury i Społeczeństwa Obywatelskiego QLT

1.   GMO - niebezpieczny eksperyment dla środowiska i rolnictwa - dr hab. Katarzyna Lisowska –

2.    Czy Polska jest wolna od GMO? - mgr Anna Szmelcer, Stowarzyszenie Polska Wolna od GMO –

3.   Niezgodność prawa o GMO stosowanego przez UE i rząd polski z Konstytucją RP - Paweł Połanecki, Koalicja Polska Wolna od GMO -

4.   Polskie rolnictwo a Unia Europejska. 13 lat zniewolenia – dosyć! Jaka alternatywa? - mgr inż. Edyta Jaroszewska-Nowak – https://www.youtube.com/watch?v=gD_uo6C5mbQ

5.   Porównanie wartości odżywczej i zdrowotnej żywności ekologicznej i konwencjonalnej - prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska –

6.   Dobre rolnictwo szansą polskiego pszczelarstwa. Rola pszczół, sytuacja obecna; zagrożenia i rozwiązania Elżbieta Kowalczyk –

7.   TTIP, CETA i inne ponadnarodowe umowy zagrożeniem dla polskiego rolnictwa i jakości żywności. ZWIĄZKI ROLNICZE a krajowe Stowarzyszenie Rolników i Konsumentów Kukiz'15” - dr Jarosław Sachajko –

8.   Uprawa i zastosowanie konopi włóknistych. Szanse i bariery dla rolników i konsumentów – dr Przemysław Baraniecki –

II BLOK TEMATYCZNY  - CO TO ZNACZY PRAWDZIWE ROLNICTWO. SAMOWYSTARCZALNE GOSPODARSTWA RODZINNE NASZĄ PRZYSZŁOŚCIĄ – prowadzi mgr Jadwiga Łopata, właścicielka edukacyjnego gospodarstwa EKOCENTRUM ICPPC, laureatka ekologicznego Nobla

1.   Sprzedaż bezpośrednia - korzyści i bariery - WAGNERÓWKA rodzinne gospodarstwo zajmujące się uprawą i przetwórstwemwarzyw i owoców – Robert Wagner –

2.   Sprzedaż bezpośrednia - korzyści i bariery -OHANADAL – rodzinne gospodarstwo zajmujące się wytwarzaniem mleka i serów - Jolanta Dal – https://www.youtube.com/watch?v=6Vxr83ASm40

3.   Sprzedaż bezpośrednia - korzyści i bariery - ROLAPIS – przedsiębiorstwo i rodzinne gospodarstwo zajmujące się uprawą starych odmiany zbóż i domowym wypiekiem chleba - Tadeusz Rolnik – https://www.youtube.com/watch?v=K4gjE-wOygY

4.   Towarowy rolnik niezależny od korporacji? - rodzinne gospodarstwo rolne   Edward Kosmal  -

5.   Negatywne zmiany prawa w rolnictwie ekologicznym – dr hab., emerytowany prof. nadzw. Jerzy  Szymona

6.   Zagrożenia Polskiego rolnictwa oraz analiza opłacalności produkcji w ostatnich latach – Piotr Zalewski (radny z powiatu płockiego, magister ekonomii, absolwent Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, zawodowo audytor wewnętrzny oraz rolnik, członek władz krajowych Solidarności RI, członek The Instutite of Internal Auditors USA – Floryda)

7.   „Przewoźne ubojnie jako alternatywa” –  Kwapniewski Grzegorz, firma Beskidzki Wypas

8.   Polskie rolnictwo – celowana polityka rozjazdu – kierunek – samozagłada. Ja dziękuję, wysiadam – Mikołaj Dal

9.    „Legalne uwalnianie GMO do naturalnego środowiska” – Janusz Zagórski - https://www.youtube.com/watch?v=QhXC2kxOYK8

10.                „Nie dajmy górom umrzeć! Pasterstwo szansą dla gór.” – Józef Michałek, góral i praktyk w zakresie gospodarki rolnej w Karpatach, Fundacja Pasterstwo Transhumancyjne

Kliknij na tytuł lub w link, by przejść do NAGRAŃ Z KONFERENCJI: