Kowalewska Elżbieta Kaxia

Konferencja "Świat bez Raka" » Kowalewska Elżbieta Kaxia

TECHNIKI TERAPEUTYCZNE ZWIĄZANE Z RUCHEM – WYKŁAD INTERAKTYWNY

Wykład z perspektywy praktyka, z minimalną dawką teorii bazującej na starożytnych tradycjach dalekowschodniej dbałości o zdrowie.

Punktem wyjścia - wykład dr Pawła Półroli na Konferencji "Świat bez Raka" w V 2014 r. Celem - zilustrowanie, jak wielką rolę w zapobieganiu i leczeniu chorób nowotworowych może pełnić stosowanie ćwiczeń ruchowych zaczerpniętych z systemów dalekowschodnich – przede wszystkim indyjskiej jogi oraz chińskiego tajczi (taijiquan) i czikungu (qigong). Systemy te stanowią nieodłączną część tradycyjnej medycyny starożytnych Indii, Chin, Tybetu, Japonii i wielu innych kultur tamtego regionu.

Analiza mechanizmów działania ćwiczeń głównie na przykładzie czikungu, czyli chińskiej metody pracy z bioenergią powiązanej ściśle z TMC. Dąży ona do uzyskania stanu homeostazy, czyli prawidłowego funkcjonowania organizmu i jego utrzymania, a także do wzmocnienia sił życiowych i zdolności organizmu do samouzdrawiania. Jest to metoda uniwersalna i skuteczna, a także łatwa do stosowania. Jedyne, czego wymaga, to nauczenie się prostych ćwiczeń i ich systematyczne wykonywanie.

Wykład ma charakter interaktywny, tzn. uczestnicy biorą udział w niektórych omawianych ćwiczeniach. Ilustrowany zdjęciami i video.