Huppert Lena

Konferencja "Świat bez Raka" » Huppert Lena

Mgr-inż. Lena Huppert ukończyła Wydział Ogrodnictwa na SGGW w Warszawie oraz psychologię społeczną w KFH-Aachen (Wyższa Szkoła Katolicka w Akwizgranie). W roku 2010 założyła Fundację Wspierania Rozwoju Kultury i Społeczeństwa Obywatelskiego QLT (www.fundacja-qlt.pl), widząc pilną potrzebę szerzenia wzorców kulturowych odbiegających od tych, które głoszone są w mediach głównego nurtu.

Od kilku lat intensywnie działa w trosce o Polskę wolną od GMO, zdrową, naturalną żywność, a także polskie rolnictwo rodzinne.  Ma na swoim koncie zorganizowanie wielu protestów i pikiet w Warszawie przeciwko anty-polskim ustawom, tj. paszowej i nasiennej, oraz żywności GMO, a także przeciwko korporacjom chemiczno-farmakologicznym. Do dwóch protestów, przy pomocy ludzi dobrej woli, udało się jej zaprosić celebrytów, dzięki którym tematy te przedostały się do mediów głównego nurtu. W roku 2012 doprowadziła do wydania oświadczeń przeciwko dopuszczaniu na rynek polski pasz i żywności GMO przez wszystkie partie opozycyjne w sejmie. Wielokrotnie uczestniczyła w konferencjach sejmowych i konferencjach w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także w rozmowach z politykami, w tym również z gabinetu Prezydenta. Uczestniczyła też jako jedyna reprezentantka Polski w międzynarodowym Sympozjum „Soja dunajska” w Wiedniu, którego celem było podpisanie projektu "Soja Dunajska" (projekt uprawy w Europie soi bez genetycznych modyfikacji). Wygłosiła tam wykład na temat dramatycznej kondycji drobnego rolnictwa w UE.

Jest członkiem Koalicji Polska Wolna od GMO, a także Stowarzyszenia Koalicji Polska Wolna od GMO. Współdziała też z ICPPC, tj. Międzynarodową Koalicją dla Ochrony Polskiej Wsi. Autorka licznych artykułów opublikowanych m.in. na portalu ekologia.pl

W maju 2013 współorganizowała w Warszawie Konferencję „Narodziny bez przemocy – dobry początek życia”. Wkrótce potem podjęła decyzję o zorganizowaniu KONFERENCJI "ŚWIAT BEZ RAKA - PROFILAKTYKA I NATURALNE TERAPIE ANTYNOWOTWOROWE".

Żywność GMO i smugi chemiczne a rak