Huppert Lena

Konferencja "Świat bez Raka" » Huppert Lena

mgr. Lena Huppert ukończyła Wydział Ogrodnictwa na SGGW w Warszawie oraz psychologię społeczną w KFH-Aachen (Wyższa Szkoła Katolicka w Akwizgranie). W roku 2010 założyła Fundację Wspierania Rozwoju Kultury i Społeczeństwa Obywatelskiego QLT (www.fundacja-qlt.pl), widząc pilną potrzebę szerzenia wzorców kulturowych odbiegających od tych, które głoszone są w mediach głównego nurtu.

Od kilku lat intensywnie działa w trosce o Polskę wolną od GMO, zdrową, naturalną żywność, a także polskie rolnictwo rodzinne.  Ma na swoim koncie zorganizowanie wielu protestów i pikiet w Warszawie przeciwko anty-polskim ustawom, tj. paszowej i nasiennej, oraz żywności GMO, a także przeciwko korporacjom chemiczno-farmaceutycznym. Do dwóch protestów, przy pomocy ludzi dobrej woli, udało się jej zaprosić celebrytów, dzięki którym tematy te przedostały się do mediów głównego nurtu. W roku 2012 doprowadziła do wydania oświadczeń przeciwko dopuszczaniu na rynek polski pasz i żywności GMO przez wszystkie partie opozycyjne w sejmie. Wielokrotnie uczestniczyła w konferencjach sejmowych i konferencjach w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także w rozmowach z politykami, w tym również z gabinetu Prezydenta. Uczestniczyła też jako jedyna reprezentantka Polski w międzynarodowym Sympozjum „Soja dunajska” w Wiedniu, którego celem było podpisanie projektu "Soja Dunajska" (projekt uprawy w Europie soi bez genetycznych modyfikacji). Wygłosiła tam wykład na temat dramatycznej kondycji drobnego rolnictwa w UE.

Jest członkiem Koalicji Polska Wolna od GMO, a także Stowarzyszenia Polska Wolna od GMO. Współdziała też z ICPPC, tj. Międzynarodową Koalicją dla Ochrony Polskiej Wsi. Autorka licznych artykułów opublikowanych m.in. na portalu ekologia.pl

W maju 2013 współorganizowała w Warszawie Konferencję „Narodziny bez przemocy – dobry początek życia”. Wkrótce potem podjęła decyzję o zorganizowaniu KONFERENCJI "ŚWIAT BEZ RAKA - PROFILAKTYKA I NATURALNE TERAPIE ANTYNOWOTWOROWE", która odbyła się w maju 2014 w Warszawie i została uznana przez patrona medialnego, tj. "Nieznany Świat", za wydarzenie roku. W dniach 12-14 czerwca 2015 odbyła się II edycja Konferencji i semianrium "Świat bez Raka".

W roku 2016 we współpracy z Hemp Ministry i Hotelem Welskim podjęła wyzwanie zorganizowania Międzynarodowej Konferencji „Konopie – pomost między przeszłością i przyszłością”. Celem konferencji było upowszechnienie wiedzy na temat uprawy, przetwarzania i medycznego zastosowania konopi. Konferencja została objęta patronatem prof. dr hab. Iwony Wawer z WUM oraz Ruchu Kukiz'15. Ostatecznym celem tych działań było zniesienie wszelkich uwarunkowań w odniesieniu do uprawy konopi włóknistych w Polsce oraz dopuszczenie konopi do leczenia.

Rok 2017 przyniósł Konferencję "Szczepienia XXI wieku". Celem konferencji było ogłoszenie DEKLARACJI WARSZAWSKIEJ - Karty wolności wyboru w przyjmowaniu tzw. "szczepień ochronnych". Mimo wielu trudności z salą i ku niezadowoleniu pewnych kręgów, konferencja się odbyła i zakończyła się pełnym sukcesem - http://fundacja-qlt.pl/...