DWA STOŁY - DWIE DROGI - 25.02.2014

Archiwum » DWA STOŁY - DWIE DROGI - 25.02.2014

CO?: Wydarzenie edukacyjno-informacyjne pt. DWA STOŁY - DWIE DROGI
GDZIE?: Warszawa, Krakowskie Przedmieście / Pałac Prezydencki, z przekazaniem listu do Prezydenta
KIEDY?: 25.02.2014 w godz. 12.30-15.00

ORGANIZATORZY i KONTAKT:
Lena Huppert, Fundacja Wspierania Rozwoju Kultury i Społeczeństwa Obywatelskiego QLT, tel: 502085840
Edyta Jaroszewska-Nowak, EKOLAND i Międzynarodowa Koalicja dla Ochrony Polskiej Wsi-ICPPC, tel.: 609645386

DLACZEGO?:
Trwają protesty rolników. Trawa batalia o zmianę przepisów regulujących sprzedaż lokalną tak, aby polski rolnik, podobnie jak to ma miejsce w innych krajach UE, mógł sprzedawać swoje przetwory legalnie, bez groźby wysokich kar. Jest to jeden z postulatów protestujących rolników. Na jednym stole rolnicy zaprezentują swoją domową, dobrą, bezpieczną, tradycyjną i ekologiczną żywność, która w obecnym stanie prawnym jest NIELEGALNA. Na drugim żywność wysoko przetworzoną, pełną chemii i GMO, która jest LEGALNA. To właśnie ta żywność powoduje choroby, a sposób jej produkcji dewastuje naturalne środowisko.

DODATKOWE INFORMACJE:
Dzisiaj, zgodnie z prawem, nie możemy kupić bezpośrednio od rolnika/wytwórcy, który nie prowadzi firmy, takich produktów jak: dżemy, konfitury, soki, przetwory domowe, przeciery, mąki, kasze, mięsa surowe (poza drobiem, zajęczakami i dziczyzną), wędliny, pasztety, oleje, mleko i przetwory mleczne, domowy chleb, domowe nalewki, cydry, wina… Sprzedaż wyżej wymienionych produktów jest NIELEGALNA.
Rolnicy mają związane ręce, gdyż nie mogą wykorzystać swoich możliwości i uczciwie zarobić na życie bez spełnienia wymogów, jakie stawia się dużym zakładom przemysłowym.
Jednocześnie w sklepach sprzedawana jest legalnie przemysłowa żywność pełna dodatków chemicznych, których działanie może powodować poważne zaburzenia zdrowotne.
POSTY