Archiwum » AKCJA WYSYŁANIA LISTÓW DO PANI MARSZAŁEK SEJMU, EWY KOPACZ - NOWELIZACJA USTAWY O ORGANIZMACH MODYFIKOWANYCH GENETYCZNIE

Szanowni Państwo,

w związku z tym, że polski nie-rząd chce na szybko przepchnąć niekorzystną, znowelizowaną ustawę o organizmach genetycznie modyfikowanych, proszę wszystkich o pilne (najlepiej w dniu dzisiejszym, tj. 27.08) wysyłanie listów ze sprzeciwem do pani marszałek, Ewy Kopacz (Ewa.Kopacz@sejm.pl). Najprawdopodobniej w ciągu najbliższych trzech dni będzie głosowana w/w ustawa - tego typu ustawy zawsze są dorzucane do porządku obrad w ostatniej chwili.

A tu jest treść listu, który wysłałam, można zmienić lub wysłać kopię:

Szanowne Posłanki,

Szanowni Posłowie,

jako Polka, Patriotka i Obywatelka RP nie zgadzam się na zmiany planowane w ustawie o organizmach modyfikowanych genetycznie, gdyż te pozornie 'drobne' zmiany mogą mieć dramatyczny wpływ na przyszłość polskiego rolnictwa. Na skutek naniesionych poprawek możliwe będzie uwolnienie do środowiska upraw GMO. Tym tematem zajmuję się od lat i widzę, jak krok po kroku rząd dopuszcza w Polsce do głosu ponadnarodowe koncerny, które odbierają naszemu krajowi wolność poprzez zawłaszczanie gospodarki i rolnictwa. W ich rękach jest już ponad 80% centrali nasiennych w naszym kraju, olejarni i paszarni. Suwerenność żywieniowa to jeden z gwarantów wolności i nikomu nie wolno o tym zapominać ani przekraczać nieprzekraczalnych granic, a ten rząd właśnie to czyni.

Dlatego żądam wprowadzenia DZIESIĘCIOLETNIEGO MORATORIUM na wszelkie genetycznie zmodyfikowane uprawy w otwartym środowisku w Polsce oraz na import i sprzedaż żywności i pasz z GMO, a także odrzucenia nowelizacji ustawy o organizmach genetycznie zmodyfikowanych. To dywersja i nikt nie ma prawa wprowadzać tak destrukcyjnych zmian w imieniu Narodu.

Lena Huppert

(Prezes Fundacji Wspierania Rozwoju Kultury i Społeczeństwa Obywatelskiego QLT)